Les Jornades Llibertàries celebren la seua XX edició amb el lema “I els pobles es mouen. Fent cultura, sumant veus”

– Els cinc dies dedicats a la reflexió i al debat aniran del 10 al 14 de desembre.

– La presentació de les Jornades i de l’Exposició “Caravana a les fronteres sud, relat de les polítiques migratòries europees” serà el dilluns 10 de desembre a les 12h. A càrrec de José Manuel Muñoz Póliz, Secretari General de CGT; Antonio Pérez Collado, Comissió organitzadora Jornades Llibertàries, i Carmen García, Caravana Abriendo Fronteras País Valencià. A continuació, es projectarà el documental “Tigernut, la patria de las mujeres íntegras” amb la presència de Llanos Rodríguez (CIM Burkina)

– Les jornades es desenvoluparan en l’Octubre CCC (C/ Sant Ferran, 12) amb xerrades tots els dies a les 18h30.

Durant aquests últims vint anys, les Jornades Llibertàries de CGT València han representat l’ocasió ideal per a reflexionar col·lectivament sobre les problemàtiques socials i polítiques contemporànies, així com sobre la història, l’actualitat i el futur de les idees llibertàries i l’anarcosindicalisme.

La societat valenciana, els moviments alternatius i la militància anarcosindicalista han disposat des de 1999 a 2018 d’una setmana en la qual participar i gaudir d’interessants debats, exposicions, tallers, recitals de poesia i música, representacions teatrals i cicles de cinema.

Per a la història queden ja les persones i col·lectius convidats, els diversos temes tractats i les moltes opinions i propostes que s’han abocat al llarg d’aquestes dues dècades de xarrades i activisme social. En les primeres edicions es tocaven temes variats, però des de 2010 s’ha procurat posar un tema central i analitzar-lo des de tots els seus aspectes i enfocaments. Sobre els temes tractats, s’assenyalen:

Marxa Europea contra l’Atur – Ensenyament Públic – Llei d’Estrangeria – Moviment i Sindicalisme – Globalització capitalista – Revolució zapatista – Immigració – Guerres Humanitàries – Renda bàsica – internacionalisme – Revoltes populars a Llatinoamèrica – Memòria Històrica – Repressió lluites socials – Transgènics – Okupació i recuperació rural (Ruesta) – Precarietat – Deslocalitzacions – Vigència de la revolució – Anarcosindicalisme – Renovació pedagògica – L’Europa fortalesa – Moviments camperols – Revolució llibertària 1936 – Dones Lliures – Crisi capitalista – Mitjans de comunicació – La Transició espanyola: moviments alternatius – Autogestió – Esperanto . Alternatives al capitalisme – Utopia en moviment – Dona i revolució – Moviments migratoris i tancament de fronteres – Laïcisme – Pedagogia llibertària – Agricultura ecològica i cooperatives de consum – Energies renovables.

Participants destacats al llarg de vint anys

En les Jornades comptat amb persones d’indiscutible vàlua en els camps del periodisme, la història, la poesia, l’ensenyament, el cinema, l’advocacia, el teatre, la música, la fotografia, el còmic, el món dels llibres i l’activisme social.

D’entre ells, es pot destacar Pascual Moreno, Agustín Morán, Monserrat Arias, Ubaldo Martínez, José Luis Sampedro, Carlos Taibo, Lucio Urtubia, Aristides Pedraza, Osvaldo Bayer, Alfons Cervera, Octavio Alberola, Enrique de Castro, Carles Arnal, Isadora Guàrdia, Jesús Lizano, José María Nunes, Virgili Latorre, Belén Gopegui, Enrique Falcón, Valentí Figueres, Pilar Molina, Carmen Agulló, Javier Navarro, Cristina Escrivá, Pedro García Olivo, Amaia Pérez Orozco, Frank Mintz, Rafa Arnal, Manel Aisa, Jordi Martí Font, Octavio Alberola, Rafael Cid, Dolors Marín, Fermín Alegre, Alex Badal, Carlos Montouto, Antonio Méndez Rubio, Amparo García del Moral, Miguel Morata, Arístides Pedraza, Enric Durán, El Niño de Elche, Astrid Ajenjo, Eduardo Vicent, Rosa Brines, Heleno Saña, Lorena Moncholí, Miguel Navarro, José Ramos, Llum Quiñonero, Cecilio Gordillo, Ermengol Gassiot, Rubén Uceda i un llarg etcétera…

I els pobles es mouen. Fent cultura, sumant veus

L’análisi de la realitat i la recerca d’idees, debats, conclusions, discursos i veus que promoguin el progrés cap a un món més just i igualitari és la dinámica que està en la gènesi de la setmana cultural organitzada per la Confederació General del Treball.

Enguany, es tracta de presentar, sota una perspectiva diferent a la promoguda des del poder, el tema de les migracions. Partint de valors com la solidaritat, el respecte, el coneixement històric i l’esperit crític, el sindicat planteja la necessitat de combatre, amb les eines pròpies de les cultures obreres que tenen com a objetiu l’emancipació de les cadenes imposades pel sistema, la xenofòbia, l’enveja, la manipulació, la crueltat amb el més desfavorit; i altres monstres que els defensors de l’statu quo no dubten a promoure quan els convé.

D’aquesta manera, la primera de les xerrades-debat que composen aquestes jornades, es centrarà en què han consistit “Els moviments migratoris en la història de la humanitat”. A càrrec d’Agustín Díez (Professor Geografia i Història universal UV) i moderada per Emilia Moreno (Dones Lliures), amb aquesta taula s’oferirà un anàlisi històric del paper que han jugat les migracions en l’esdevenir de les persones.

Prèvia visita guiada de l’exposició d’Obrim Fronteres en el hall de l’Octubre, la xerrada del dimarts 11 posarà sobre la taula un fet: “La globalització capitalista com a causa de més desigualtats, control i repressió”. Així, Thais Bonilla (Membre de Novact-Instituto Internacional por la Acción No Violenta- i Defender a quien Defiende) i Fernando Ntutumu-Sanchis (Grau en Ciències Polítiques, investigador associat al projecte Migraciones) ens explicaran com el capitalisme exacerbat i sense límits i com el neoliberalisme amaguen el seua vertader rostre: llibertat per als rics, explotació per a la majoria. Front a eixa veritat, la solidaritat i l’internacionalisme dels pobles són perillosos enemics. Moderarà la taula Marc Cabanilles (Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí).

Al dia següent, s’analitzarà com les “Fronteres imposades, solidaritats necessàries” vehiculen l’acció de persones, col·lectius, organitzacions que tenen per ideari combatre les injustícies. Hi participaran Ismael Furió (Secretari General CGT-Salvamento Marítimo), Patricia Olascoaga (Psicòlega) i Rosario Polito Rizzo (Associació Intercultural Candombe). I el moderador serà Àngel Bosqued (Fundació Salvador Seguí Catalunya).

Dijous 13, Vivian Ntih (Víctima de tracta), Oriol Barri (Cantautor, col·laborador de Stop Mare Mortum i Casa Nostra, Casa Vostra) i Óscar Cusano (Assemblea d’Aturades i Precàries de CGT-València), moderats per Carmen Jareño (CGT-Metrovalencia), compartiran amb el públic les seues experiències.sobre “El viatge: tres mirades, tres trobades”.

I per a concloure el debat plantejat, es llançarà una pregunta que requereix un posicionament, una praxi i un compromís: “Ens fragmentem o ens unim? Pels codis universals de les cultures populars”. En el debat participaran  Fermín Alegre (Pintor), Amparo Climent (Poeta), Ángel Muñoz (Autor de còmics), Carmen Cercós, La Peluquera (Cantant). I el moderarà José Asensio (Equip Comunicació CGT-PV).

Aquesta edició culminarà amb la Festa que, sota la premisa “5 anys de l’Assemblea d’Aturades i Precàries de CGT-València i 20 anys de les Jornades Llibertàries” comptarà amb les actuacions d’Oriol Barri i de La Peluquera en l’Octubre CCC.

Gabinet de Premsa CGT País Valencià

València, 5 desembre 2018

[Vídeos i àudio] “I els pobles es mouen. Fent cultura, sumant veus” XX Jornades Llibertàries CGT València

https://www.cgtpv.org/confederal/les-jornades-llibertaries-celebren-la-seua-xx-edicio-amb-el-lema-i-els-pobles-es-mouen-fent-cultura-sumant-veus